Maximale hypotheek berekenen, hoe werkt dat?
Je maximale hypotheek berekenen doe je zo
Eenmaal je het plan hebt opgevat je eigen woning te kopen, ga je vaak heel enthousiast op zoek naar die ene woning die helemaal aansluit bij je dromen. Hou hierbij zeker ook al in gedachten dat een woning kopen een hele investering is en dat je hiervoor een hypotheek zal moeten afsluiten. Voor je de zoektocht naar de perfecte woning aanvat, doe je er goed aan je maximale hypotheek te berekenen om nadien niet voor verrassingen en/of teleurstellingen te komen te staan. Confinced helpt je hierna graag verder met enkele tips die je kan gebruiken voor het berekenen van je maximale hypotheek.
Eigen inbreng
Een eerste stap die je best neemt, is het berekenen van de eigen financiële inbreng die je kan doen. Wees hierbij zeer realistisch en neem enkel de middelen waarvan je zeker bent dat je ze kan investeren in je woning. Je dient steeds een reserve over te houden voor onverwachte kosten of tegenvallers. Het zal voor de hypotheekverstrekker ook van belang zijn voor het inschatten van het dossier om te weten of je ook zelf een inbreng doet. Hoe hoger de eigen inbreng, hoe makkelijker de verstrekker zijn akkoord voor de hypotheek zal geven.
Een analyse maken van de maandelijkse inkomsten en uitgaven
Om te kunnen berekenen welk maandbedrag je maandelijks beschikbaar hebt voor het aflossen van de hypotheek, dien je een goede analyse te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Doe dit grondig en hou hierbij met alles rekening. Een perfecte manier om dit te doen is om een jaargemiddelde te maken. Op die manier ben je er zeker van dat je ook de kosten die jaarlijks zijn hierbij in rekening brengt, denk maar aan bijvoorbeeld verzekeringspremies. Het maandelijks bedrag dat je overhoudt, zal een uiteindelijke basis vormen voor het berekenen van je maandelijkse hypotheek. Het heeft immers geen zin een hypotheek aan te gaan waarvan jij of de verstrekker bij voorbaat al weten dat het financieel niet haalbaar zal zijn.
De looptijd bepalen
Ook de looptijd van je hypotheek heeft een belangrijke invloed. Verschillende verstrekkers bieden verschillende formules aan waarbij je niet alleen kan kiezen voor een vaste of variabele rentevoet, maar waarbij je ook kan opteren voor een kortere of langere looptijd. Een langere looptijd zal zorgen voor een lagere maandelijkse betaling, maar vaak zal je leeftijd hierin een rol spelen. Hoe ouder je bent, hoe minder vaak een verstrekker geneigd zal zijn om je een hypotheek op een maximale looptijd zal toekennen.
Wil je een eigen woning aankopen, ga dan zeker en vast eens langs bij verschillende hypotheekaanbieders voor advies. Zij zijn het best geplaatst om je bij te staan in het maken van de juiste keuzes. Zij bekijken je dossier objectief en kunnen je een realistische kijk geven op je financiële situatie en de bijbehorende mogelijkheden die voor je open staan. Ga hierbij niet over één nacht ijs en neem pas beslissingen als je helemaal overtuigd bent van je zaak. Een woning kopen is een engagement op lange termijn waar je niet licht mag overgaan.
We wensen je alvast heel veel succes met de zoektocht naar jouw ideale hypotheek en bij het vinden van de woning van jouw dromen.